Stratiek
Bijles op Maat

NIO TOETS 

Nederlandse Intelligentietest Onderwijsniveau toets. Een hulpmiddel, soms gebruikt als "second opinion". Met andere woorden; een toets dat laat zien wat je kunt na al die jaren basisonderwijs. Hoe ga je hiermee om als kind?

In mijn praktijk heb ik "Bijles op Maat" verzorgd voor Tim.  Een sportieve, pientere jongen die moeite had met het vak Begrijpend Lezen. Hij had het gevoel dat hij het kon, maar tijdens een toets lukte het niet. De NIO toets kwam eraan en hij was best zenuwachtig. Voor zijn gevoel hing er veel vanaf, dat maakte het nog spannender.

Wat te doen? Tips die ik Tim gaf: Voorbereiding, Rust en Focus. Bereid je voor en zoek je "Why" Hoe komt het dat ik niet weet wat ik moet doen? Hoe weet ik het wel? Dit pakten we op in de werksessies.  Werk aan je "casus" en neem dan even rust, even laten bezinken en weer verder. Als laatste de focus, als echte voetbalfanaat wist Tim precies wat ik bedoelde. Heb je overzicht? Wat doe je als je iets onverwachts tegenkomt? "Denk aan je training" is mijn antwoord hierop. Het klinkt misschien voordehandliggend. Met de strategische aanpak die ik gebruik kun je zo veel verschil maken. 

Het resultaat? Tim heeft inmiddels de toets gemaakt en is in afwachting van zijn uitslag. Wat het ook mag zijn, hij ging de toets vol vertrouwen en ontspannen tegemoet. Ik denk dan bij mezelf: "hier doe ik het voor!" Ik ben ook benieuwd naar de uitslag, wordt vervolgd!


Oktober 2020